torstai 9. huhtikuuta 2009

Gran Torino

Clint Eastwoodin ohjaama Gran Torino on samalla hänen paluunsa pääosaan valkokankaalla. Roolissaan hän esittää Walt Kowalskia, Korean sodan veteraania ja entistä Fordin autotehtaan työläistä, jonka naapuriin muuttaa yhä enemmän "kinuskeja" eli oikeammin Hmong-maahanmuuttajia.

Epäluulo on molemminpuolinen, kunnes naapurustossa alkaa olla kysyntää kovan puheenparren ja pyssynheiluttelun hallitsevalle vanhalle miehelle. Yhteys omiin perusamerikkalaisiin lapsiin ja lapsenlapsiin on niin väljähtynyt, että muutokselle on kysyntää myös Waltin mielessä.

Eastwood on roolissaan uskottava ja naapurin nuoret maahanmuuttajat tuoreella tavalla mielenkiintoisia. Pahikset eli jengiläiset eivät oikein vakuuta, vaikka saavatkin pahaa jälkeä aikaiseksi. Elokuvassa on hetkensä, mutta sitä vaivaa tasapaksuus. Loppuratkaisu toki on tyylikäs.

Fordin Gran Torino 1972 on se esine, joka toimii tapahtumia eteenpäin kuljettavana asiana. Kysyin vanhoja autoja harrastavalta mieheltäni -mukanani katsomossa - mikä autossa on niin ihmeellistä. Ei hänkään osannut vastata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti